11 juli 2024

17 veelgestelde vragen over uitvaartverzekering in natura

17 veelgestelde vragen over uitvaartverzekering in natura

Snel navigeren naar:

  1. Een naturaverzekering? Wat is dat eigenlijk?
  2. Wat kost een natura uitvaartverzekering?
  3. Kan ik mijn kinderen meeverzekeren?
  4. Welke diensten zijn gedekt onder een natura uitvaartverzekering?
  5. Kan ik zelf een uitvaartverzorger kiezen met een natura uitvaartverzekering?
  6. Wat gebeurt er als de kosten van de uitvaart hoger zijn dan de dekking van mijn verzekering?
  7. Wat gebeurt er als de kosten van de uitvaart lager zijn dan de dekking van mijn verzekering?
  8. Zijn er beperkingen aan de invulling van de uitvaart onder een natura uitvaartverzekering?
  9. Kan ik aanvullende dekkingen toevoegen aan mijn natura uitvaartverzekering?
  10. Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en een natura sommenverzekering?
  11. Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en een kapitaalverzekering?
  12. Hoe kan ik een claim indienen bij een natura uitvaartverzekering?
  13. Moet ik verplicht de uitvaart door DLE Drachten laten verzorgen?
  14. Wat zijn de voordelen van een natura uitvaartverzekering ten opzichte van andere verzekeringstypes?
  15. Zijn er leeftijdsbeperkingen of medische keuringen vereist voor het afsluiten van een natura uitvaartverzekering?
  16. Hoe wordt mijn premie bepaald voor een natura uitvaartverzekering?
  17. Wat is de beste uitvaartverzekering?

1. Een naturaverzekering? Wat is dat eigenlijk?

Er zijn veel vragen en misverstanden over uitvaartverzekeringen. ‘Wat is eigenlijk een naturaverzekering? En hoe ontvangen nabestaanden bij een natura polis het verzekeringsgeld?’. In deze blog beantwoorden we 17 veelgestelde vragen over de natura uitvaartverzekering. Een korte introductie: een naturaverzekering is een uitvaartverzekering waarbij een begrafenis of crematie volledig wordt geregeld door de uitvaartverzorger. Voor de nabestaanden komt het verzekerde bedrag beschikbaar direct na het overlijden. Belangrijk om te weten bij een natura polis: het geld mag door de nabestaanden alleen besteed worden aan uitvaartdiensten en -producten. Verder zijn ze vrij om hun eigen keuzes maken over de invulling van de uitvaart. Uw nabestaanden hoeven dus niet verplicht bepaalde diensten af te nemen, bijvoorbeeld een vast aantal rouwkaarten of een standaard kist.

2. Wat kost een natura uitvaartverzekering?

Bij natura uitvaartverzekeringen bepaalt u zelf de hoogte van uw verzekerde bedrag. Iedereen is anders, dus heeft ook iedereen andere uitvaartwensen. De één wil een uitgebreide begrafenis of crematie en ander juist een heel sobere. Wat een natura uitvaartverzekering kost, is dus voor iedereen anders. Wat kosten uw wensen?  Dit berekent u eenvoudig via de online uitvaartcalculator.

De voordeligste natura uitvaartverzekering van DLE Drachten is onze verzekering. Afhankelijk van uw leeftijd heeft u deze uitvaartverzekering in natura al voor enkele euro’s per maand. Lees hier meer over hoeveel een natura uitvaartverzekering kost.

3. Kan ik mijn kinderen meeverzekeren?

Jazeker. Bij DLE Drachten is dit zelfs gratis zolang uw kinderen geen 16 jaar oud zijn. Wel moet u dan de gegevens van uw (pleeg)kinderen aan ons doorgeven. Wordt uw kind 16 jaar? Dan kan hij of zij een eigen natura polis nemen. Dit is heel voordelig voor jongeren. Onze verzekering is er al vanaf € 1,63 per maand.

4. Welke diensten zijn gedekt onder een natura uitvaartverzekering?

Met een DLE natura uitvaartverzekering zijn uw nabestaanden vrij om hun eigen keuzes maken over de invulling van de uitvaart. Stel dat u een naturaverzekering heeft gekozen voor € 7.500. Dan hebben uw nabestaanden recht op uitvaartdiensten ter waarde van € 7.500. Dit mogen ze naar eigen inzicht besteden aan uitvaartdiensten. Variërend van de kist, het opbaren en rouwvervoer tot en met rouwbloemen en de kosten van de dienst in het uitvaartcentrum of het crematorium.

5. Kan ik zelf een uitvaartverzorger kiezen met een natura uitvaartverzekering?

Met een natura uitvaartverzekering bent u vrij om zelf uw uitvaartverzorger te kiezen. Dat kan dus DLE Drachten zijn, maar net zo goed een andere uitvaartonderneming. Wel goed om te weten: als verzekerd bent bij DLE Drachten heeft u recht op ledenkortingen. Veel mensen in de regio Drachten kiezen voor DLE omdat ze van oudsher binding hebben met ons. Vaak ook omdat ze al jarenlang lid zijn, net als hun ouders of zelfs grootouders. Ook mensen die geboren zijn in Drachten maar inmiddels verhuisd zijn naar een andere plek in het Noorden, kiezen vaak nog voor DLE. Maar natuurlijk kunnen er ook redenen zijn om te kiezen voor een andere uitvaartorganisatie. Bijvoorbeeld als mensen al jarenlang in de Randstad wonen en daar ondertussen ook kinderen en kleinkinderen hebben. Met een DLE natura uitvaartverzekering betalen wij in zo’n geval alle uitvaartkosten die de andere andere uitvaartorganisatie maakt. Dit regelen we met hen zonder dat u iets hoeft te doen.

6. Wat gebeurt er als de kosten van de uitvaart hoger zijn dan de dekking van mijn verzekering?

In zo’n geval moet de opdrachtgever (meestal zijn dit de nabestaanden) de meerkosten betalen. Een voorbeeld. U heeft een uitvaartverzekering in natura met een verzekerd bedrag van € 7.000, terwijl de uitvaartkosten € 9.000 blijken te zijn. Dan draaien uw nabestaanden op voor de meerkosten van € 2.000. Dit is natuurlijk een nare financiële verrassing voor hen. Juist daarom is het zo belangrijk om vooraf uw uitvaartwensen vast te leggen en uw verzekering(en) regelmatig te laten controleren of deze nog toereikend zijn. En indien nodig uw verzekerde bedrag daarop af te stemmen.

7. Wat gebeurt er als de kosten van de uitvaart lager zijn dan de dekking van mijn verzekering?

In zo’n geval blijft het restant voor de nabestaanden bij DLE Drachten staan. Zij kunnen er nog vijf jaar lang aanspraak op maken. Een belangrijke voorwaarde is wel dat het geld besteed wordt aan uitvaartdiensten en -producten die gerelateerd zijn aan dezelfde overledene.

8. Zijn er beperkingen aan de invulling van de uitvaart onder een natura uitvaartverzekering?

Bij het regelen van de uitvaart is er tegenwoordig heel veel mogelijk. Zolang dit maar past binnen de Wet op de lijkbezorging. Bij DLE Drachten vinden we het belangrijk om een begrafenis of crematie zo persoonlijk mogelijk te maken, passend bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. Zo regelen we soms een uitvaart met een witte koets met witte tuigpaarden. Of een ‘groene’ uitvaart op een natuurbegraafplaats. Bijna alles kan. Zijn echter de uiteindelijke kosten van de uitvaart hoger dan het verzekerde bedrag van uw naturaverzekering? Dan zal de opdrachtgever (meestal zijn dit de nabestaanden) moeten bijbetalen.

9. Kan ik aanvullende dekkingen toevoegen aan mijn natura uitvaartverzekering?

Jazeker. U kunt uw natura uitvaartverzekering altijd verhogen. Dit kan tot en met uw 70ste levensjaar. Heeft u bijvoorbeeld al een verzekering? Dan kunt u deze uitbreiden met een aanvullende verzekering. Een andere mogelijkheid is een uitvaartdeposito. Hiermee legt u in één of meer stortingen extra geld opzij voor de uitvaart. Een DLE uitvaartdeposito kent geen leeftijdsgrens en u heeft geen gezondheidsverklaring nodig. Veel mensen op leeftijd kiezen daarom voor een deposito om hun bestaande naturaverzekering aan te vullen. Ook mensen met een aandoening of zwakke gezondheid kiezen vaak voor een uitvaartdeposito.

10. Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en een natura sommenverzekering?

Er bestaan twee soorten naturaverzekeringen. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Natura diensten uitvaartverzekering. Hierbij wordt de begrafenis of crematie volledig geregeld door de uitvaartorganisatie. Nabestaanden ontvangen geen geld en ze hebben beperkte keuze om de uitvaart op een persoonlijke manier in te vullen. De uitgekeerde diensten zijn letterlijk omschreven, bijvoorbeeld: een gangbare uitvaartkist, 100 rouwkaarten en vier dagen opbaring in een specifiek uitvaartcentrum.
  • Natura sommenverzekering. Hierbij hebben nabestaanden juist alle vrijheid om de uitvaart zelf in te vullen. Ze hoeven dus niet verplicht bepaalde diensten af te nemen, bijvoorbeeld rouwvervoer of rouwbloemen. Het verzekerde bedrag komt beschikbaar direct na het overlijden. Heel belangrijk: nabestaanden mogen het verzekerde bedrag van een natura sommenverzekering alleen besteden aan uitvaartdiensten en -producten. DLE Drachten heeft uitsluitend natura sommenverzekeringen.

11. Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en een kapitaalverzekering?

Het verschil tussen natura uitvaartverzekeringen en uitvaart kapitaalverzekeringen zit hem in de manier waarop nabestaanden het verzekeringsgeld krijgen.

  • Bij een natura sommenverzekering van DLE Drachten verzorgen wij de begrafenis of crematie in samenspraak met de nabestaanden. Het verzekerde bedrag komt voor hen beschikbaar direct na het overlijden. Belangrijk: bij een natura polis mag het geld alleen besteed worden aan uitvaartdiensten en -producten. Verder zijn ze vrij om hun eigen keuzes maken over de invulling van de uitvaart. Nabestaanden zijn dus niet verplicht om bepaalde diensten af te nemen, bijvoorbeeld rouwadvertenties en rouwdrukwerk.
  • Bij een uitvaart kapitaalverzekering verzekeren mensen een geldbedrag dat de nabestaanden direct na het overlijden ontvangen. Zij kunnen daarmee zelf de uitvaart betalen. Een nadeel van kapitaalverzekeringen is dat het geld ook is te gebruiken voor andere zaken dan de uitvaart. Om deze reden DLE Drachten heeft geen kapitaalverzekeringen. Zo weet u gegarandeerd dat uw verzekeringsgeld wordt besteed aan uw uitvaart.

Lees meer over het verschil tussen natura en kapitaal verzekeringen.

12. Hoe kan ik een claim indienen bij een natura uitvaartverzekering?

‘Hoe wordt mijn natura polis uitgekeerd? Wanneer en hoe ontvangen mijn nabestaanden het verzekeringsgeld?’ Logische vragen, u wilt immers weten hoe zij uw natura uitvaartverzekering te gelde kunnen maken. Het verzekerde bedrag van een DLE naturaverzekering komt direct na het overlijden beschikbaar voor de nabestaanden. Dit doen we altijd in overleg met hen. DLE schiet de uitgaven voor: dit regelen we rechtstreeks met de leverancier. Bijvoorbeeld de fabrikant van de uitvaartkist en de bloemist. Het is goed om te weten dat nabestaanden het geld van een natura polis alleen mogen besteden aan uitvaartdiensten en -producten.

13. Moet ik verplicht de uitvaart door DLE Drachten laten verzorgen?

Nee. U bent helemaal vrij om de uitvaartzorg rond de begrafenis of crematie te laten verzorgen door een uitvaartverzorger naar keuze. Goed om te weten: als verzekerd bent bij DLE Drachten heeft u recht op ledenkortingen.

14. Wat zijn de voordelen van een natura uitvaartverzekering ten opzichte van andere verzekeringstypes?

Bij DLE Drachten bieden we uitsluitend natura sommenverzekeringen aan. Andere verzekeraars bieden ook de zogeheten natura diensten uitvaartverzekering en de kapitaalverzekering aan. Ten opzichte van deze beide verzekeringen heeft de natura sommenverzekering de volgende voordelen:

  • Natura diensten uitvaartverzekering. Bij deze verzekering wordt de begrafenis of crematie volledig geregeld door de uitvaartorganisatie. De uitgekeerde uitvaartdiensten zijn letterlijk vastgelegd, waardoor de nabestaanden beperkte keuze hebben om de uitvaart op een persoonlijke manier in te vullen. Dit ligt bij een natura sommenverzekering veel gunstiger: hierbij hebben de nabestaanden juist veel vrijheid om de uitvaart zelf in te vullen. Voorwaarde is wel dat ze het geld besteden aan uitvaartdiensten en -producten.
  • Kapitaalverzekering. Bij deze verzekering ontvangen de nabestaanden direct na het overlijden het verzekeringsgeld. Ze zijn echter niet verplicht om het geld te besteden aan uitvaartdiensten en -producten. U heeft dus geen garantie dat uw geld wordt uitgegeven waarvoor u het bedoeld heeft. Die garantie heeft u wel met een natura sommenverzekering: hierbij mogen de nabestaanden het geld alleen besteden aan uitvaartdiensten en -producten.

15. Zijn er leeftijdsbeperkingen of medische keuringen vereist voor het afsluiten van een natura uitvaartverzekering?

Iedereen onder de leeftijd van 70 jaar kan zonder medische keuring een naturaverzekering afsluiten. Bij DLE Drachten hoeft u alleen een gezondheidsverklaring in te vullen. Alleen ingeval van ernstige, levensbedreigende aandoeningen kunnen we de verzekeringsaanvraag afwijzen.

16. Hoe wordt mijn premie bepaald voor een natura uitvaartverzekering?

Uw leeftijd en de hoogte van het verzekerdbedrag bepalen uw premie.

Wat is verstandig om te verzekeren? Gebruik de uitvaartcalculator om te kijken wat uw wensen kosten.

17. Wat is de beste uitvaartverzekering?

De ‘beste’ uitvaart verzekering is voor iedereen anders. Want een goede uitvaartverzekering is pas echt goed als deze naadloos aansluit op uw persoonlijke uitvaartwensen. Vandaar ons advies: begin bij het begin en zet uw uitvaartwensen op een rij. Want het is belangrijk dat uw verzekerde bedrag hoog genoeg is om uw uitvaart te kunnen betalen. Bereken snel en gemakkelijk uw verzekerde bedrag met de online uitvaartcalculator. Om de beste uitvaartverzekering te kiezen, zijn er nog veel andere zaken belangrijk. Bijvoorbeeld uw leeftijd en gezondheidstoestand. En of u een partner en/of kinderen wilt meeverzekeren. Lees meer over het kiezen van de beste uitvaartverzekering.

Naturaverzekering afsluiten bij DLE Drachten

Bij DLE Drachten kunt u snel en gemakkelijk een naturaverzekering afsluiten. Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies over een naturaverzekering die past bij uw wensen en budget? DLE Drachten informeert u graag. Dit kan ook thuis, onze verzekeringsexpert komt dan bij u langs. Neem vrijblijvend contact op met ons.

 

Neem contact op 

Terug naar overzicht

Bekijk uw verzekeringspremie

Geboortedatum: